Η ΑΡΑΧΝΗ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Μια φορά κι έναν καιρό στα πολύ παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν καθόλου γνώσεις. Δεν γνώριζαν πώς να καλλιεργούν τους σπόρους, ή πώς να υφαίνουν υφάσματα, ή πώς να κατασκευάζουν σιδερένια εργαλεία.


Ο Θεός Νιαμέ είχε συγκεντρώσει τη σοφία του κόσμου στον ουρανό. Την κρατούσε καλά φυλαγμένη σε ένα πήλινο δοχείο.

Μια μέρα, ο Νιαμέ αποφάσισε και έδωσε το δοχείο της σοφίας στον Ανάνσι. Κάθε φορά που ο Ανάνσι κοίταζε μέσα στο πήλινο δοχείο, μάθαινε και κάτι καινούργιο. Ήταν τόσο συναρπαστικό!


Ο άπληστος Ανάνσι σκέφτηκε: "Θα κρατήσω το δοχείο κρυμμένο στην κορυφή ενός ψηλού δέντρου και έτσι θα έχω όλη τη γνώση του κόσμου δική μου!" 


Έστριψε ένα νήμα αράχνης, το τύλιξε γύρω από το πήλινο δοχείο και το έδεσε στην κοιλιά του. Ο Ανάνσι άρχισε να σκαρφαλώνει στο δέντρο. Ήταν όμως πολύ δύσκολο να σκαρφαλώσει μιας και το δοχείο τον χτυπούσε συνέχεια στα γόνατα. 


Καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ο μικρός του γιος, στεκόταν κάτω από το δέντρο και τον παρακολουθούσε. Τότε του είπε: "Δεν θα ήταν πιο εύκολο να σκαρφαλώσεις αν έδενες το δοχείο στην πλάτη σου;" 

Ο Ανάνσι έδεσε το πήλινο δοχείο γεμάτο σοφία στην πλάτη του και πραγματικά ήταν πολύ πιο εύκολο.

Σε χρόνο μηδέν έφτασε στην κορυφή του δέντρου. Αλλά μετά σταμάτησε και σκέφτηκε: "Υποτίθεται ότι εγώ είμαι αυτός, που έχει όλη τη σοφία και εδώ ο γιος μου ήταν πιο έξυπνος από μένα!" 


Ο Ανάνσι θύμωσε τόσο πολύ για αυτό και πέταξε το πήλινο δοχείο από το δέντρο. Το δοχείο μόλις έπεσε στο έδαφος έσπασε σε κομματάκια και η σοφία μπορούσε να μοιραστεί ελεύθερα σε όλους. 


Και έτσι οι άνθρωποι έμαθαν να καλλιεργούν, να υφαίνουν υφάσματα, να κατασκευάζουν σιδερένια εργαλεία και όλα τα άλλα, που οι άνθρωποι ξέρουν να κάνουν.


Αν σας άρεσε το παραμύθι αφήστε πιο κάτω το σχόλιό σας! 

Ευχαριστούμε!!!

Λαϊκό παραμύθι της Γκάνας
The Pot of Wisdom: Ananse stories by Adwoa Badoe
Μετάφραση: Έρη Χριστοφορίδου
Εικονογράφηση: Wiehan de Jager

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου