ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ γεννήθηκαν στις 21/05/2014

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Ο Φλερόν, το γαλάζιο κουνελάκι, πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο. ο φίλος του ο Μπρούνο το συνοδεύει και του εξηγεί:


-Περνάμε υπέροχα στο σχολείο. Ο δάσκαλος είναι πολύ γέρος, και μας αφήνει να κάνουμε ότι μας αρέσει.


Πραγματικά, ο δάσκαλός τους, ο Σαμ, είναι μία γέρικη κουκουβάγια που δεν μπορεί να επιβληθεί στους μαθητές του. Όταν προσπαθεί να τους διδάξει την αλφαβήτα, οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, πετάνε σαϊτούλες από χαρτί, σκαρφαλώνουν στα θρανία, φωνάζουν και αναποδογυρίζουν τα μελανοδοχεία... χωρίς να δίνουν καθόλου προσοχή στις εξηγήσεις του. 


Στο τέλος της ημέρας, οι ζωηροί μαθητές βιάζονται να εγκαταλείψουν την τάξη και σπρώχνονται σαν αγρίμια, αγνοώντας τα παρακάλια του δασκάλου τους, να κάνουν ησυχία. Ο Καναγκού, το κουνάβι, βάζει μία τρικλοποδιά στον Γκριγκρί, τον ποντικούλη. 


Βγαίνοντας κι αυτός βιαστικά, μαζί με τους άλλους, ο Φλερόν ξέχασε ένα βιβλίο στην τάξη. Ξαναγυρίζει να το πάρει και βρίσκει την γέρικη κουκουβάγια να μαζεύει τα σκουπίδια των μαθητών της. 

-Αυτό που βλέπεις γίνεται κάθε μέρα, εξηγεί στο γαλάζιο κουνελάκι η δεσποινίς Σάλλυ, που έτυχε να περνάει από εκεί. Οι μαθητές δεν δείχνουν κανένα οίκτο για αυτόν τον άμοιρο Σαμ, τον δάσκαλό τους. Κρίμα, είναι πολύ λυπηρό. 


Αυτό το θέαμα, στενοχώρησε πολύ τον φίλο μας... Μόνο τότε κατάλαβε ο Φλερόν πως οι άλλοι μαθητές , αλλά και αυτός ο ίδιος, συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα.

-Αν θέλεις να σε συγχωρήσει, τον συμβούλεψε ο Κουικί, πήγαινε και πρότεινέ του να τον βοηθήσεις. 


Ο Φλερόν και ο Γκριγκρί μετέφεραν ξερά κλαριά στην τάξη τους. ο Φιφί, μόλο που ήταν πολύ μικροκαμωμένος, βοήθησε και αυτός, κουβαλώντας μία μεγάλη κουκουνάρα. Η προθυμία και η εργατικότητά τους ανταμείφθηκαν, όταν είδαν ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο του Σαμ. 

-Σας ευχαριστώ πολύ, καλά μου παιδιά! είπε η κουκουβάγια. 


Την άλλη μέρα το πρωί, φτάνοντας στο σχολείο...

-Πρέπει να ντρεπόμαστε που βασανίζουμε έτσι τον καλό μας δάσκαλο, είπε στους συμμαθητές του το γαλάζιο κουνελάκι. Αυτός μας αφιερώνει τη ζωή του, κι εμείς τον κοροϊδεύουμε. Πρέπει να αλλάξουμε αμέσως συμπεριφορά. 


Όλοι οι μαθητές το κατάλαβαν και βάλθηκαν αμέσως να καθαρίσουν την αυλή του σχολείου. Ο Νουαζέτ, ο Φλερόν, ο Μπουμπούλ, ο Μπρούνο, ο Γκριγκρί και ο Καναγκού, επισκεύασαν το φράχτη, ενώ η Μιμόζα ανέλαβε να στολίσει τον κήπο με λουλούδια. 

-Δεν μπορεί... κοιμάμαι ακόμα και ονειρεύομαι! μουρμούρησε ο κουκουβάγια, ανοίγοντας διάπλατα τα μάτια της. Αυτά τα μικρά είναι αξιολάτρευτα! 


Οι μαθητές ξεκίνησαν για τα σπίτια τους, τρισευτυχισμένοι για την καλή τους πράξη.

-Αύριο πάλι, φίλοι μου, τους φώναξε ο Φλερόν. Να θυμάστε αυτή την μέρα και να προσπαθείτε να υπολογίζετε αυτό που κάνουν οι άλλοι για εσάς. 



Κείμενο: J. Thomas-Bilstein 
Εικονογράφηση: C. Busquets και M. A. Battle
Μετάφραση - Επιμέλεια: Νέστορας Χούνος
Εκδόσεις: Ηλιοτρόπιο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Flag Counter
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...